2014. godina >>>  

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Zaklada Konrad Adenauer, Matica hrvatska i Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve organizirali su panel - diskusiju pod nazivom


„EUROPSKE VRIJEDNOSTI I ČLANICE EUROPSKE UNIJE“


Zagreb

18.03.2014.


Panel – diskusiju su otvorili dr. Michael Lange direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice hrvatske.
Glavni uvodničar bio je Friedhelm Ost. Gospodin Ost bio je gospodarski urednik televizijske kuće ZDF (Drugi program njemačke državne televizije), državni tajnik za odnose s javnošću u Vladi saveznog kancelara Helmuta Kohla i dio njegova najužeg tima u vrijeme ujedinjenja Savezne Republike Njemačke i Njemačke Demokratske Republike (DDR), a u dva je mandata bio predsjednik Odbora za gospodarstvo Njemačkog saveznog parlamenta (Bundestag). Su¬vlasnik je renomirane tvrtke za poslovno savjetovanje i odnose s javnošću PKS Kommunikati¬ons und Strategieberatungs GmbH iz Berlina.
U panel diskusiji sudjelovali su: prof. dr. sc. Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Gordan Črpić, ravnatelj Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve i prorektor za nastavu Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. Željka Markić, predsjednica udruge »U ime obitelji«, Friedhelm Ost, Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, doc. dr. sc. Nino Raspudić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Moderator panela je bio Ivo Ivančić, direktor Ureda uprave i zamjenik glavnog direktora Veleučilišta VERN’.
Evo nekih od teza izlagača. Srećko Prusina: „Vrijednosti nisu moralne propovijedi.Vrijednosti, norme i vrline stvorene, razvijene i utvrđene u Europi počinju s dostojanstvom čovjeka kao osobe i vrijedi za svakoga i nepovredivo je. Sloboda, jednakost i solidarnost osnovne su vrijednosti suživota u društvu. Tolerancija, pravna država i pravednost određuju ustroj moderne demokracije. Nasuprot ovome što se događa u RH smatram da se trebamo zalagati za europski socijalni model koji treba spriječiti da se financijska kriza ne pretvori u političku i socijalnu.“
Michael Lange: „Misao vodilja kršćanske demokracije je kršćanska slika čovjeka. Ovaj kršćanski pogled na čovjeka temelji se na individualnosti i nepovredivom dostojanstvu pojedinca. Ovie(europske) vrijednosti kršćanske demokracije, kao i konkretni uvjeti na temelju tih vrijednosti, daju smjernice i sugestije za smisleno političko odlučivanje.“
Friedhelm Ost: „Naša zajednička Europa temelji se na zajedničkim vrijednostima. Moramo se sjetiti da naša Europa počiva na tri brda: Na Akropola, odnosno vrijednosti slobode, filozofije i demokracije, na Kapitolu, na rimskom pravu i javnom redu i na Golgoti, vrijednosti kršćanstva. Ova Europa zajedničkih vrijednosti je dobar temelj za sve nas, ali i izvrsna za naredne generacije - vizija življenja vrijednog suživota.“
Željka Markić: „Vrijednosti demokracije, pravne države i kršćanske vrijednosti su ono što ljudi u Hrvatskoj još uvijek žive i što su spremni zaštititi.“ Markić je izrazila i razočaranje sa stanjem pravne sigurnosti u Hrvatskoj i istaknula da bi zakoni trebali u svojoj primjeni svakoga štiti na jednak način.
Filozof i publicist Nino Raspudić istaknuo je da je izostanak lustracije u Hrvatskoj doveo do većine negativnosti u društvu i da su „stare strukture“ iz totalitarnog režima i danas jake te da kontroliraju sve poteze u državi.
Ravnatelj Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Gordan Črpić složio se da je osnovni problem što sustav koji smo imali nismo „dekonstruirali“ te da je u Hrvatskoj prisutna erozija povjerenja u institucije.
Važna je ljubav prema domovini jer ona pokazuje da ste spremni prihvatiti i druge“, istaknuo je Ost, a Tihomir Cipek dodao je da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji konsenzus oko temeljnih vrijednosti a da bez toga „politička zajednica nije moguća“.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.