2011. godina >>>  

OKRUGLI STOL


PERSPEKTIVE PROŠIRENJA EU NA ZEMLJE JUGOISTOČNE EUROPE


Zagreb

06.07.2011.


ZAGREB, 6. srpnja – Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer u suradnji s Europskom mrežom političkih zaklada iz Bruxellesa, organizirali su okrugli stol pod nazivom Perspektive proširenja Europske unije na zemlje jugoistočne Europe.

Okrugli stol otvorio je Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih poslova i europskih integracija te predsjednik Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba.

Uvodničari su bili Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Reinhard Wessel, direktor Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku. U svom je uvodnom obraćanju Prusina isktanuo važnost reformskih procesa koje poduzima Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednicom Jadrankom Kosor.

U svom je obraćanju potpredsjednik Vlade Jandroković istaknuo veliku važnost završetka pristupnih pregovora i izrazio svoje zadovoljstvo što je zaključenje pregovora o člansvu koincidiralo s proslavom 20. obljetnice hrvatske državnosti. „Predma su okolnosti i izazovi s kojima smo se suočavali na tom putu bili veliki, nismo se dali pokolebati. Danas je Hrvatska afirmirana kao zemlja snažne demokracije temeljena na vladavini prava i poštovanju zajedničkih europskih vrijednost“ – istaknuo je ministar Jandroković. Podsjetio je da je HDZ u svom prvom programu, kao jednu od ključnih sastavnica, imao članstvo u EU i NATO savezu i oba ta strateška cilja ostvarena su pod vodstvom HDZ-a. Zahvalivši organizatorima, potpredsjednik Vlade Jandroković pohvalio je rad HDZ-ove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i ravnatelja Prusine na promociji hrvatskog pristupnog procesa ali i na razvoju kulture političkog dijaloga.

Ministar obrane Republike Hrvatske dr. sc. Davor Božinović govorio je o sigurnosnim aspektima proširenja Europske unije s pogledom na Hrvatsku i poveznicama s članstvom u Sjevernoatlantskom savezu. Ministar Božinović naglasio je kako će Hrvatska, od 2013. godine, ravnopravno s drugih 27 zemalja-članica, sukreirati zajedničku europsku budućnost te je naglasio tezu da je Hrvatska pod vodstvom HDZ-a postala članica Europske unije i NATO saveza.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković predstavio je hrvatska iskustva iz pregovaračkog procesa, a Martin Mayer, izaslanik za politička pitanja Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj govorio je o perspektivama proširenja EU na zemlje europskog jugoistoka.

Prof. dr. sc. Željko Tanjić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i direktor Kršćanske sadašnjosti, govorio je u demokršćanskim vrijednostima europskih integracija te je naglasio da je današnja Europska unija nastala upravo na demokršćanskim idejama i vrijednostima koje HDZ treba nastaviti s ponosom isticati.

Nakon predavanja uslijedila je vrlo zanimljiva diskusija o temama poput proširenja EU na Bosnu i Hercegovinu, pobačaja, prava branitelja u kontekstu pridruživanja Europskoj uniji i usporedbe prava i obveza vezanima uz članstvo u EU i NATO-u.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.