2018. godina >>>  

Konferencija "Hrvatsko gospodarstvo i perspektive zdravstvenog sustava", Zagreb


Zagreb

07.02.2018.


Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer organizirale su konferenciju pod nazivom „Hrvatsko gospodarstvo i perspektive zdravstvenog sustava“ 07. veljače 2018. u Hotelu Westin u Zagrebu. U ime domaćina, sudionike su pozdravili Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i dr. Michael Lange, voditelj zagrebačkog ureda Zaklade Konrad Adenauer. Konferncija je zbog velike aktualnosti teme vezano za perspektive zdravstvenog sustava privukla interes medija i šire javnosti u prepunoj Kristalnoj dvorani Hotela Westin.
 
Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, kao prva politička zaklada u Republici Hrvatskoj svoj doprinos daje i otvarajući rasprave na aktualne društvene teme, potičući i razvijajući diskusiju i razmjenu ideja i mišljenja sa svim dionicima i predstavnicima društva.
Organizacijom ove konferencije zajedno sa sestrinskom Zakladom Konrad Adenauer, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta nastavlja otvarati društveno relevantne teme, otvarati i poticati dijalog o aktualnim društvenim temama, a ova Konferencija služi upravo i kako bi se otvorio širi društveni dijalog i uključili svi dionici…

U svom uvodnom govoru ravnatelj Prusina je izjavio: „Samo jedno je sigurno – svi smo mi korisnici zdravstvenog sustava i želimo da bude što bolji, a to znači racionalan i učinkovit na dobrobit pacijenata, no koji istovremeno vodi računa o svojoj održivosti. U javnom se prostoru gotovo neprekidno govori o potrebi zdravstvene reforme. No, može li i na koji način hrvatsko gospodarstvo zadovoljiti potrebe zdravstvenog sustava, kakvo je uopće zdravstveno stanje hrvatskog zdravstva, kakva je uloga državnog, a kakva privatnog zdravstva? te je nastavio "I ovu konferenciju organiziramo u suradnji s našom njemačkom sestrinskom Zakladom Konrad Adenauer, kako bismo javnosti predstavili iskustva drugih razvijenih zemalja. Vjerujem da će konferencija iznjedriti poruke koje će Hrvatskoj biti smjerokaz o daljnjem promišljanju reforme zdravstva“ – zaključio je Prusina.
 
U uvodnom dijelu nazočnima se je obratio i otvorio Konferenciju prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva Republike Hrvatske koji je zahvalio Zakladi hrvatskog državnog zavjeta i Zakladi Konrad Adenauer što su prepoznale aktualnu problematiku u zdravstvenom sustavu te slijedom toga organizirale ovu konferenciju.
Ministar Kujundžić je izjavio da hrvatski zdravstveni sustav ima mana ali ga je u svakom smislu potrebno poboljšati te je u svom izlaganju spomenuo kvalitetni hrvatski transplantacijski program u razdoblju 2000.-2016. I govorio o općoj ulozi Ministarstva zdravstva.
Ministar Kujundžić posebno je naglasio: „Cilj je zdravstvenog sustava da svi imamo jednaku sigurnost bez obzira koliko tko odvaja financijskih sredstava za zdravstveno osiguranje te da svaka zdravstvena ustanova mora služiti cjelokupnom zdravstvenom sustavu a ne samo uskoj zajednici.“
 
Predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Osijek doc. dr. sc. Mario Puljiz govorio je na temu: Kakvo je zdravstveno stanje hrvatskog zdravstva? Naročito je obradio temu smanjenja deficita zdravstvenog sustava i usporedio ju s drugim zemljama EU. Govorio je o financijskim i organizacijskim aspektima, a pozabavio se pitanjem znači li više izdvajanje za zdravstvo i bolju suslugu pacijentu.
 
O ulozi državnog i privatnog segmenta zdravstva govorio je prim. dr. Ante-Zvonimir Golem, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore. Prim. Golem dao je prikaz iskustava drugih članica EU.
 
Njemačka iskustva predstavio je Mario Czaja, zastupnik u Parlamentu Savezne pokrajine Berlin i bivši ministar zdravstva Savezne pokrajine Berlin. Czaja je govorio o tome što Njemačka čini u financijskom i organizacijskom smislu i odnosu vlasništva u pružanju zdravstvene zaštite u Njemačkoj.
 
Nakon izlaganja uslijedila je panel – diskusija na kojoj su nastupili: dr. sc. Zdravko Marić, ministar financija Republike Hrvatske, Mario Czaja, zastupnik u Parlamentu savezne pokrajine Berlin i bivši ministar zdravstva u Vladi savezne pokrajine Berlin, prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb, prof. dr. sc. Davor Štimac, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, prof. dr. sc. Nikola Čičak, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion, prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj Poliklinike Radiochirurgia Zagreb, dr. sc. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. med. spec. Lucian Vukelić, v. d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i mr. sc. Jasna Karačić, predsjednice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

https://www.dropbox.com/s/bhq2v9j2flfy9i8/ZDRAVSTVENA_PREZ_cijela.mp4?dl=0

Kujundžić: Prvi put smanjen dug u zdravstvu bez povećanja javnog duga

Ministar Kujundžić: Zdravstveni sustav nije utjecao na povećanje javnog duga

Kujundžić: Dug u zdravstvu je s 8 smanjen na 7,5 milijardi kn 

Kujundžić: Zdravstvo je smanjilo ukupni dug

Kujundžić: 'Zdravstvo je smanjilo ukupni dug, deficit prvi put nije utjecao na povećanje javnog duga'

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.