2018. godina >>>  

Konferencija "Lokalna i područna samouprava u Hrvatskoj - reforma, financije i razvoj", Solaris, Šibenik


Solaris, Šibenik

05.05.2018.


Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer organizirale su konferenciju za župane, gradonačelnike i načelnike iz redova Hrvatske demokratske zajednice pod nazivom "Lokalna i područna samouprava u Hrvatskoj - reforma, financije i razvoj" 05. svibnja 2018. u Solarisu, Šibenik.

U ime oragnizatora nazočnima su se obratili Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i dr. Michael Lange, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Zagrebu.

Uvodno su se nazočnima obratili Gordan Jandroković, glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Hrvatskog sabora te mr. sc. Andrej Plenović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice koji je ujedno otvorio Konferenciju.

Nakon uvodnih izlaganja predsjednika HDZ-a i glavnog tajnika Gordana Jandrokovića, uslijedile su dvije panel-diskusije.

U prvom panelu na temu podizanja učinkovitosti rada i financijskog osnaživanja jedinica lokalne i područne samouprave izlagali su ministar financija dr. sc. Zdravko Marić i ministar uprave Lovro Kuščević, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Grada Zaprešića, Željko Turk, predsjednik Udruge općina i načelnik Općine Jasenice, Martin Baričević te bivši gradonačelnik Grada Stuttgarta, Wolfgang Schuster.

Na drugom panelu, o regionalnom razvoju i korištenju fondova EU, govorili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac, ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede, Tugomir Majdak te predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, Goran Pauk.

Konferencija je pobudila veliki interes javnosti a u njenom radu sudjelovalo je 13 ministara i preko 400 sudionika.

U nastavku teksta možete pročitati govor predsjednika Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a, Andreja Plenkovića, na konferenciji "Lokalna i područna samouprava u Hrvatskoj - reforma, financije i razvoj".
 

Snaga i jedinstvo HDZ-a na svim razinama!

Predsjednik Plenković u svom je uvodnom obraćanju podsjetio na činjenicu da HDZ prvi put od 1990-ih i dr. Franje Tuđmana ima iz svojih redova predsjednika Vlade, predsjednicu Republike, predsjednika Hrvatskog sabora, 19 od 21 ministara, 13 župana te više od 50 posto gradonačelnika i načelnika - što pokazuje pravu snagu i jedinstvo HDZ-a na svim razinama djelovanja.

Istaknuo je da je upravo radi kvalitetnoga višerazinskog upravljanja ova HDZ-ova Vlada uspostavila snažno partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave kao nijedna Vlada dosad:

- U svim gospodarskim i reformskim procesima HDZ ima najvažniju ulogu. Izvrsna suradnja Vlade i jedinica lokalne samouprave daje nam jedinstvenu priliku za bolje djelovanje na dobrobit države i hrvatskih građana. Nastavljamo jačati duh partnerstva između državne vlasti i lokalne samouprave.

Umjesto monetizacije, smanjen cestarski dug!

Upozorivši da Vlada djeluje u općoj atmosferi pesimizma, kazao je da je zadaća svih dužnosnika HDZ-a da budu komunikatori i multiplikatori brojnih postignuća koja naša Vlada ostvaruje:

- Prvi smo, poslije 20 godina, imali odvažnost donijeti odluku o nabavi višenamjenskih borbenih aviona. Imamo rekordan suficit proračuna. Umjesto drugih, koji su u neznanju htjeli pribjeći monetizaciji autocesta, refinancirali smo dug u cestarskom sektoru i time uštedjeli 50 milijuna eura godišnje. To smo uspjeli vodeći odgovornu fiskalnu politiku te stabilnim gospodarskim rastom i podizanjem kreditnog rejtinga Hrvatske.

Spasili gospodarstvo i radna mjesta!

Naveo je da tijekom kampanje za parlamentarne izbore nitko u stranci nije mogao niti slutiti da će se sav ,,kupus'' hrvatske tranzicije spustiti na dnevni red naše Vlade. Naglasio je kako bi se malo koja stranka ili Vlada usudila pozabaviti rješavanjem krize u Agrokoru, kao što je to lani učinila ona HDZ-ova:

- Postavili smo zakonski okvir i zaštitili opći interes hrvatskog gospodarstva, radna mjesta i budućnost Agrokora i ostalih kompanija naslonjenih na koncern. Želimo dalje jačati nadzorne i regulatorne mehanizme kako se ovakav sistemski izazov više nikad ne bi ponovio.

Brzo, pouzdano i transparentno djelovanje!

Napomenuvši da danas živimo u globaliziranom svijetu slobodnog kretanja kapitala, Plenković je upozorio da dio političkih stranaka i aktera promiče antirazvojni, antiinvesticijski i antieuropski refleks:

- Zato moramo zajednički raditi na tome da naše djelovanje bude brzo, pouzdano, nekorumpirano i transparentno. Tako da ljudi koji žele ulagati u Hrvatsku svoj novac znaju što mogu očekivati. Nemamo nikakvu toleranciju za potkupljivanje. Tako se gradi kredibilitet HDZ-a!

Ništa ne može uzdrmati HDZ!

Naglasio je da se u današnjem digitalnom vremenu brzih informacija mora vidjeti tko je ozbiljan, a tko nije:

- Pojedine inicijative ne samo da idu na zamjenu političkih aktera, nego i na razgradnju političkog sustava. HDZ je prejak i nikakav lahor i povjetarac nas neće uzdrmati! - zaključio je predsjednik Plenković.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.