2018. godina >>>  

23. OBLJETNICA OSNUTKA ZAKLADE HRVATSKOG DRŽAVNOG ZAVJETA


Zagreb

04.10.2018.


Na današnji dan prije 23. godine, 4. listopada 1995., Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice donijelo je odluku o osnivanju zaklade pod imenom Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, a Odluku o osnivanju Zaklade potpisao je prvi predsjednik Hrvatske demokratske zajednice dr. Franjo Tuđman. Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta, prva politička zaklada u Republici Hrvatskoj sa radom je započela 1996. godine predavanjem tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška na temu "Uloga Hrvatske u Partnerstvu za mir".

Misija Zaklade je da postane centar izvrsnosti za političko obrazovanje i političko savjetovanje, djelujući na demokršćanskim temeljima, a kako se politička doktrina kršćanske demokracije uvelike oslanja na kršćansko-socijalni nauk, u središtu doktrine je čovjek-osoba i njegovo dostojanstvo.

Pozivajući se na kršćansko-socijalni nauk, temeljne vrijednosti Zaklade hrvatskog državnog zavjeta počivaju na socijalnoj pravdi političke zajednice, koja u konačnici postoji radi općeg dobra, a zadaci Zaklade su da se na nacionalnom i međunarodnom planu putem političke naobrazbe zauzima za mir, slobodu i pravednost.

Cilj Zaklade nalazi se u davanju svojeg doprinosa jačanju političke kulture, kulture dijaloga, odnosno podržavanje izgradnje i nadogradnje demokratskog društva i pravne države te socijalno tržišnog gospodarstva kako bi se demokracija učvrstila, a smisao demokracije je dostojanstvo čovjeka i sloboda.
 

 

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.