2019. godina >>>  

Okrugli stol "Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta - partneri u Europskoj uniji", Zagreb


Zagreb

02.05.2019.


Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Zaklada Hanns Seidel i Veleučilište VERN' organizirali su Okrugli stol pod nazivom "Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta - partneri u Europskoj uniji", 02. svibnja 2019. u Zagrebu uz gostovanje najviših državnih dužnosnika dviju zemalja, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića i predsjednika Vlade Bavarske, Markusa Soedera koji sugovorili o znanstvenoj suradnji, razvoju akademskih resursa te jačanju akademske razmjene i gospodarskim inicijativama Hrvatske i Bavarske.

Uvodno se je nazočnima obratio ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Srećko Prusina naglasivši važnost dugogodišnje i uspješne suradnje sa sestrinskom i prijateljskom Zakladom Hanns Seidel koja je započela 1996. godine. Prusina je istaknuo: "Današnji događaj posvećen je upravo mladima, a naše dvije zaklade u svom radu posebnu pažnju posvećuju mladima na kojima, kako seto kaže, svijet ostaje. Stoga je iznimno važno da svijet ostavimo mladima boljim od onoga kakvog smo ga zatekli. Upravo je to jedna od uloga političkih zaklada."

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske otvorio je Okrugli stol i naglasio: “Ne može niti jedna zemlja loviti korak s dinamikom četvrte industrijske revolucije ukoliko ne lovi korak s područjem obrazovanja, znanosti i istraživanja. To je ključ uspjeha i jačanja konkurentnosti, poticanja inovativnosti i spajanja akademskog svijeta s gospodarstvom”.

Predsjednik Vlade Bavarske rekao je kako je trenutno najvažnije razviti tehnologije na područjima umjetne inteligencije i robotike, ali i raditi na poboljšanju svih performansi tehnoloških inovacija.

Raspravu je zaključio zastupnik njemačkog saveznog parlamenta Bundestaga Florian Hahn te naglasio važnost suradnje zemalja članica EU-a u svrhu poboljšanja konkurentnosti na globalnom tržištu.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.