2021. godina >>>  

26. obljetnica osnutka Zaklade hrvatskog državnog zavjeta


Zagreb

04.10.2021.


Dana 04. listopada 1995. godine Predsjednišvo HDZ-a donijelo je Odluku o osnivanju Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) demokršćanska je politička zaklada, prva politička zaklada u Republici Hrvatskoj. Osnivač, odnosno zakladnik je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), stoga ZHDZ baštini i dijeli vrijednosti svoga osnivača. U ime HDZ-a, odluku o osnivanju ZHDZ-a donio je prvi predsjednik HDZ-a i Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman koji je već tada prepoznao ulogu i važnost političke zaklade. Ideje dr. Franje Tuđmana predstavljaju nam obvezu i nit vodilju u našem radu.

Danas je ZHDZ visoko internacionalizirana. Članica je Centra za europske studije Wilfried Martens (CES), krovne europske demokršćanske zaklade. ZHDZ je bio među prvim članicama ove europske zaklade, osnovane 2007. godine. Pored Centra za europske studije Wilfried Martens, ZHDZ provodi gotovo sve svoje aktivnosti i projekte u suradnji s međunarodnim partnerima, najčešće europskim sestrinskim političkim zakladama. Najviše aktivnosti provodi u suradnji s njemačkim političkim zakladama: Zakladom Konrad Adenauer i Zakladom Hanns Seidel.

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, kao najveća i najaktivnija politička zaklada u Republici Hrvatskoj, vidi svoju ulogu u predvodniku demokratizacije društva i kroz poticaj te razvijanje drugih sličnih političkih zaklada jer svoje ciljeve može ostvariti samo u određenom političkom pluralizmu.

U proteklih petnaest godina, bilježi se veliki broj aktivnosti i veliki broj polaznika programa cjeloživotnog političkog obrazovanja. Naglasak je na kvaliteti rada kroz temeljnu aktivnost ZHDZ-a - izvrsnost u političkom obrazovanju i savjetovanju i to na demokršćanskim temeljima, s čovjekom i njegovim nepovredivim ljudskim dostojanstvom u središtu.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.