2021. godina >>>  

Konferencija "Vrijednosti u politici i društvu", Zagreb


Zagreb

06.12.2021.


Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Hrvatsko katoličko sveučilište i Zaklada Konrad Adenauer organizirali su, već tradicionalnu, Konferenciju „Vrijednosti u politici i društvu“ 06. prosinca 2021. u Zagrebu.

„Danas je i Sveti Nikola, a to je dan kada, zajedno sa Zakladom Konrad Adenauer i Hrvatskim katoličkim sveučilištem, tradicionalno organiziramo konferenciju posvećenu vrijednostima u politici i društvu, jer vrijednosti su ono temeljno, važno i misao vodilja u politici i društvu. Posebno mi je drago što predsjednik HDZ-a i Vlade RH, gospodin Andrej Plenković, često naglašava i govori o vrijednostima, naročito u kontekstu modernog suverenizma, imajući uvijek u vidu temeljne vrijednosti i širi politički i društveni kontekst, rekao je Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave ZHDZ.

Nakon ravnatelja ZHDZ-a predsjednik Zaklade Konrad Adenauer iz Berlina, gospodin Norbert Lammert, također, pozdravio je sve nazočne na konferenciji. Naglasio je da se nada daljnoj suradnji KAS-a i ZHDZ-a te da je ponoson na dosadašnju uspješnu suradnju u Hrvatskoj u proteklih 20 godina.

Konferenciju je otvorio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman. Ministar Radman istaknuo je važnost demokršćanskih vrijednosti u društvu i politici. Naglasio je kako je Hrvatska dio euroatlanskih integracija koji počivaju na kršćanskim vrednotama i demokraciji. Posebno se osvrnuo na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini te ukazao intenciju da RH napravi što je više moguće u postizanju boljeg položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda koji teži europskoj budućnosti i boljitku. Zbog pandemijskih uvjeta konferencija je održana hibridno.

Pored gospodina Radmana na konferenciji je sudjelovao Matej Tonin, predsjednik Nove Slovenije i potpredsjednik Vlade te ministar obrane Republike Slovenije. Spomenuo se oslobođenja i odcjepljenja Slovenije od bivše Jugoslavije, što je kao i hrvatskom narodu osvjestilo nacionalni ponos, ali sa manje žrtava.

Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, također je sudjelovao na konferenciji. Govorio je o demokršćanskoj vrijednosti s kulturnog aspekta. Naglasio je da kao kršćani trebamo težiti dobrom i primijeniti sva načela socijalnog nauka u politički rad. Naglasio je da više ne živimo u vremenu kršćanskog poretka, sve više se gubi veza između Crkve i zapadne kulture te je u tom smislu postavio pitanje odgoja ljudi i političara općenito. Zaželio je svima da se o navedenim vrednotama dobro razmisli i da ih živimo.

Moderator Konferencije bio je Holger Haibach, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju. Gospodin Haibach je također s ponosom naglasio dugogodišnju suradnju dviju zaklada.

Link:
https://www.facebook.com/100044112682268/posts/464897891657296/?d=n

https://www.hdz.hr/article/2927/moderni-suverenizam-nacionalne-krscanske-vrijednosti-u-21-stoljecu-u-novim-drustvenim-i-globalnim-okolnostima

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.