2022. godina >>>  

Konferencija „Europski pristup migracijama i azilu - na prekretnici”


Zagreb

18.03.2022.


U hotelu Westin Zagreb, 18. ožujka 2022. održana je konferencija pod nazivom „Europski pristup migracijama i azilu - na prekretnici” u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera, alumnista Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ).
 
Izbjeglička kriza u Ukrajini bila je u fokusu konferencije te je osnovna ideja konferencije otvaranje rasprave o nužnosti zajedničkog europskog pristupa i dogovora o reformi sustava azila i migracija, uz poseban naglasak na delekosežne posljedice tragične agresije na Ukrajinu i prihvat ukrajinskih izbjeglica kojemu svjedočimo u proteklim tjednima.
Europska unija je po prvi puta, nakon 20 godina pokrenula mehanizam zaštite granica i pomoći ukrajinskim izbjeglicama putem kojeg se radi na njihovoj integraciji u europski društveni, socijetalni i ekonomski sustav, pružajući im, pritom, mogućnost zaposlenja, privremenog i stalnog smještaja te zdravstvene i socijalne zaštite kao i pristupa svim pravima i povlasticama koje uživaju građani nacionalnih država Europe. Hrvatska je tu pokazala značajnu pomoć, rekao je Ressler. Na konferenciji je rečeno da će Europska unija sustavno raditi na prihvatu ukrajinskih izbjeglica i zaštiti njihovih temeljnih vrijednosti i slobode koje su ugrađene u naš „demokratski“ europski identitet.
 
Konferenciju je videovezom otvorila predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola te izjavila: „Ovaj rat je sve promijenio. Naš odgovor mora biti usmjeren na milijune Ukrajinaca koji ulaze u Europsku uniju tražeći zaštitu. U skladu s tim, moramo uložiti mnogo napora kako bismo ih zbrinuli“ – naglasila je Roberta Metsola.
 
Konferenciji su, uz ostale, nazočili mnogi alumnisti te sadašnji polaznici Političke akademije ZHDZ-a.
 

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.