2022. godina >>>  

XIII. znanstveni skup “Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća, Veliko Trgovišće


Veliko Trgovišće

17.05.2022.


Povodom 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Općine Veliko Trgovišće i Hrvatske udruge „Muži zagorskog srca“ održan je XIII. znanstveni skup „Dani dr. Franje Tuđmana- Hrvati kroz stoljeća“, 17. svibnja 2022. u Spomen školi u Velikom Trgovišću.

Znanstveni skup započeo je pozdravnim riječima ravnatelja Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta-a, Srećka Prusine, koji je rekao: „Imali smo prilike vidjeti kako je prvi hrvatski predsjednik inteligentno, uporno i posvećeno radio na temeljnom strateškom cilju, tj. stvaranju samostalne hrvatske države utemeljene u suvremenoj demokraciji, a kojemu je posvetio toliko mnogo! „. Nakon Prusine sudionicima su se obratili i doc. dr. sc. Rajko Fureš, stoloravnatelj Hrvatske udruge „Muži zagorskog srca“, Robert Greblički, načelnik Općine Veliko Trgovišće te Krunoslav Katičić, glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice koji je ujedno i otvorio ovaj skup te naveo da je ovaj događaj samo jedan u nizu nastavaka obilježavanja 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana. Također, dodao je kako je skup dostojan način da se javnost upozna s postignućima i značajem prvog hrvatskog predsjednika koji je imao viziju slobodne Hrvatske, što je i ugradio u svoje političko djelovanje.
Predavači na skupu bili su prof. dr. sc. Ivica Miškulin na temu: „Partizan, kritičar, disident i opozicionar“ koji je ujedno preuzeo moderiranje nakon ravnatelja Prusine, Vladimir Šeks na temu: „ Na optuženičkoj klupi: dva politička procesa protiv Franje Tuđmana“, prof. dr. sc. Mate Granić na temu: „Franjo Tuđman i međunarodna pozicija Hrvatske 1992.- 1996.“ te izv. prof. dr. sc. Ante Nazor na temu: „Franjo Tuđman i Domovinski rat 1991.-1995.“

Događaju je prethodilo svečano otkrivanje interaktivne edukativne klupe na prostoru ispred Spomen škole kod spomenika dr. Franje Tuđmana.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.