2022. godina >>>  

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Sveučilište VERN’ potpisali Sporazum o suradnji


Zagreb

08.06.2022.


Zaklada hrvatakog državnog zavjeta i Sveučilište VERN’ sklopili su Sporazum o suradnji, kojim se definira okvir buduće suradnje i područja na kojima će surađivati, a odnosi se prvenstveno na područje stručne prakse studenata VERN’-a u ZHDZ-u, zajedničku organizaciju stručnih i javnih skupova i događaja te znanstveno-nastavne stručne djelatnosti.
Sporazum je u ime ZHDZ-a potposao ravnatelj Zakladne uprave, Srećko Prusina a u ime Sveučilišta VERN’, rektor prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila.
 
Zaklada hrvatskog državnog zavjeta prva je politička zaklada u Republici Hrvatskoj, svojevrsni think-tank koji se bavi političkim obrazovanjem.
Zaklada tradicionalno surađuje sa svojim međunarodnim partnerima s kojima izvodi gotovo sve svoje obrazovne aktivnosti. U prvom redu to su njemačke zaklade Konrad Adenauer i Hanns Seidel, zatim briselski Wilfried Martens centar za europske studije, Institut Robert Schuman, nizozemska Zaklada Eduardo Frei, švedska Jarl Hjalmarson, austrijska Politička akademije Austrijske pučke stranke i druge. Posebnu suradnju Zaklada razvija sa svojom sestrinskom zakladom u BiH – Političkom akademijom HDZ-a BiH, čiji je program ZHDZ u najvećoj mjeri kreirala i pružila svu drugu organizacijsku i nastavničku podršku. Povrh toga, Zaklada je u ovu suradnju uvela i njemačku Zakladu Hanns Seidel. Naime, Bosna i Hercegovina i Hrvati u BiH spadaju u fokus HDZ-ovih i hrvatskih državnih interesa, tako da je političko obrazovanje važno područje djelovanja. Zaklada uspješno surađuje s Klubom zastupnika HDZ/EPP u Europskom parlamentu, a zahvaljujući toj suradnji realiziraju se redoviti studijski posjeti Europskom parlamentu, u prvom redu u suradnji Uredom zastupnika Karla Resslera, ujedno i alumnija Političke akademije Zaklade.
Od ove godine Zaklada proširuje suradnju i na druge društvene institucije. Tako je potpisala više sporazuma o suradnji s uglednim visokim učilištima. Prvi sporazum o suradnji potpisan je početkom godine s Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, zatim s Hrvatskim katoličkim sveučilištem te Sveučilištem VERN'. U najavi je još nekolicina sporazuma o suradnji s visokim učilištima. Ovim se sporazuma samo potvrđuje dosadašnja suradnja s hrvatskim fakultetima ali se njima stvara i institucionalni okvir za njezino proširenje i produbljivanje. Naime, političko obrazovanje mladih na suvremenim temeljima političkog menadžmenta vrlo je važno područje političkog djelovanja. Osim na angažmanu profesora, dogovorena je i stručna praksa studenata u Zakladi, zatim organizacija zajedničkih seminara, konferencija, radionica i studijskih putovanja, a razgovara se i o zajedničkim znanstvenim i istraživačkim projektima.
Povrh suradnje sa sveučilištima, intenzivirana je suradnja s izraelskim i francuskim veleposlanstvima upravo na području političkog obrazovanja. Ova dva veleposlanstva vide i potiču ulogu političkog obrazovanja, a naročito Političke akademije. Stoga će izraelski i francuski veleposlanici nazočiti svečanom početku nastave sljedećoj generaciji polaznica i polaznika Političke akademije u rujnu, a obojica će ujedno biti gostujući predavači na Političkoj akademiji. Osim s njemačkim i EU institucijama, Zaklada sada i na ovaj način proširuje suradnju s izraelskim i francuskim partnerima.

x

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.